Stäng fönster Skövde kn, VÄRSÅS 1:14 BETANIAKYRKAN VÄRSÅS

Beskrivning
Betaniakyrkan ligger i nordvästra delen av Värsås tätort och ingår i den del av tätorten som erhöll byggnadsplan 1955. En liten platsbildning med grönytor bildas vid mötet mellan Grenhagsvägen och Klövervägen. Vid gatukorsningens nordöstra hörn ligger frikyrkobyggnaden Betania som har en helt intakt exteriör från 1950-talet bl.a. med fasad i ljust blågrå ädelputs och en mycket tidstypisk entré i trä och glas. Betania är en av Skövde kommuns främsta modernistiska byggnader, exteriören är helt ursprunglig, även i detaljer, vilket är mycket viktigt att uppmärksamma. Denna frikyrkobyggnad med bostadslägenhet har en mycket välbevarad 1950-talsexteriör, såväl i helhet som i detaljutformning. Arkitekt Stig Morud, Falköping upprättade 1953 byggnadsritningar för ett "bostadshus med predikolokal" på uppdrag av Betaniaförsamlingen. Bottenvåningen utformades med samlingslokal och en tvårums bostadslägenhet, på vindsvåningen inrymdes tre enkelrum och en expedition. Byggnaden har stomme av 25 cm cellitsten, fasad i ljust blågrå ädelputs med benvita släta omfattningar samt blå ursprungliga en- och tvålufts- samt fyrdelade fönster. Exteriören har mycket tidstypiska välbevarade detaljer såsom burspråk med kopparplåt, balkong i smide och sinuskorrugerad plåt samt det fina entrépartiet med tegelomfattning, pardörrar i etsat glas och karosseripanel samt svarta smidesräcken. Sadeltak med ursprunglig takkupa och tvåkupigt taktegel. Även interiören tycks vara väl bibehållen. Byggnaden omges av gräsmatta och planteringar. Byggnaden ingår i en sammanhängande liten kulturmiljö från 1950- 1960- tal.
Utpekad i kulturmiljöprogrammet för Skövde kommun.