Stäng fönster Bengtsfors kn, POSTILJONEN 2 BENGTSFORS MISSIONSKYRKA

Beskrivning
Bengtsfors missionskyrka är centralt belägen i samhället med adressen Centrumvägen 6. Kyrkan som invigdes första advent 1958 gavs en förhållandevis djärv och modern arkitektur. Huvudfasaden ger närmast associationer till en dåtida radioapparat, kanske åsyftande förmedlandet av kommunikation, en röst och ett budskap i fas med samtiden och dess teknik. Arkitekturen är också modernistisk såtillvida att delar av konstruktionen är synlig med betongstolparna som inramar fackverk av tegel och vertikala ljusinsläpp till kyrksalen. Taket är ett karaktäristiskt pulpettak.
Bengtsfors missionskyrka är ett relativt tidigt exempel på en av de många kyrkor ritade av arkitekten Janne Feldt (1929-1997), Karlstad. Janne Feldt kom att specialisera sig på kyrkobyggnader, inte sällan enligt småkyrkorörelsens idéer, och står bakom drygt 50 kyrkor. Han var medlem i svenska missionskyrkan och har ritat ett flertal kyrkor för samfundet. Feldt var också ansvarig för restaureringar av äldre kyrkobyggnader.