Stäng fönster Essunga kn, AMIRALEN 3 F.D. MUNICIPALHUS MED BL.A. BRANDSTATION I NOSSEBRO

Beskrivning
Byggnadskomplex bestående av fyra sammanbyggda delar från 1936-37. Efter det att Nossebro bryggeri brunnit ned 1936 uppfördes en ny bryggeribyggnad, som byggdes samman med ett municipalhus. Bryggeriet med sitt garage ligger i söder, och är sammanbyggt med en långstäckt byggnad i nord-sydlig riktning som ursprungligen uppfördes som brandstation, polisstation, tvättstuga, varmbadhus, municipalkontor och bostäder. I norr är brandstationens karaktäristiska slangtorn vidbyggt. Byggnaderna är huvudsakligen uppförda av lättbetong och tegel, som putsats utvändigt i ljus kulör. Slangtornets fasader kläddes 1955 med eternitplattor. Idag har de ursprungliga funktionerna ersatts av nya verksamheter, men byggnaderna har bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär. På andra våningen i det f.d. municipalhuset finns idag en retrolägenhet med 1960-talsinredning.
Finns med i Nossebro – Kulturhistorisk dokumentation och karaktärisering, 2010.