Stäng fönster Trollhättan kn, GETINGEN 2 M.FL. DIAMANTERNA

Beskrivning
Vid den södra infarten till Trollhättan, längsmed riksvägen 45, står ett vattentorn och ett värmeverk med en särpräglad utformning. Tillsammans utgör de ett monumentalt landmärke för staden och för tiden. Vattentornet höjer sig över marken på 12 obehandlade betongpelare och en kraftigare pelare i mitten inrymmande trapphus. Den cylinderformade vattenreservoaren ovan på mittenpelaren är klädd med korrugerad blå plåt och omfamnas av de 12 pelarna med hårda kanter, likt en diamantinfattning. Värmeverket är placerat strax norr om vattentornet och utgörs av biogasanläggningen från år 2004 och den äldre värmeanläggningen från 1970-talet. Dessa två byggnader har senare kopplats samman av en gångbro. Värmeanläggningen från 1970 karakteriseras av den 60 meter höga skorstenen som delar sig kring den konformade byggnadskroppen, likt en upp och nedvänd diamantinfattning. Den nedre delen av byggnaden kläs in av ett rektangulärt mönster av glas, vit plåt och vita fasadskivor. Det konformade taket täcks av blå korrugerad plåt.
Inventerad av Astrid Bäckman, bebyggelsesantikvarie Västarvet, i samband med projektet Moderna Monument, 2013.