Stäng fönster Borås kn, REMUS 5 SAGAHUSET

Beskrivning
Fastigheten är belägen i den södra, på 1830-talet tillkomna, delen av rutnätsstaden. Dagens byggnad har ett exponerat läge vid huvudstråken Allégatan och Österlånggatan samt vid torgbildningen Södra Torget. Den mycket välbevarade bygganden är placerad i torgets sydöstra hörn där den trots sin storlek inte dominerar torgrummet som i huvudsak ramas in av trähusbebyggelse från 1830-talet. Tillsammans med de stilmässigt anslutande funkisbyggnaderna i kv. Pegasus i torgets NO-hörn bildar Sagahuset en motpol och ett dynamiskt, lättläst inslag kring torget och det bidrar också till att tydligt avgränsa själva platsbildningen. I väster avgränsas Södra Torget av Viskan och den gröna Stadsparken.
Byggnaden är utpekad i Kulturmiljöprogrammet från 2001. En sådan byggnad som avses enligt PBL 8:13.
Inventerad av Fredrik Hjelm, byggnadsantikvarie Borås Stad, i samband med projektet Moderna Monument, 2013.