Stäng fönster Götene kn, BRÄNNEBRONA 1:46 BRÄNNEBRONA GÄSTIS

Beskrivning
När motorhotellen började byggas på 1950-talet var de en nyhet, och det fanns inga tradi­tions­bundna regler för hur ett motell skulle se ut. De gavs därför inte sällan en modern och i vissa fall iögonfallande framtoning. På privat initiativ och efter ritningar av byggnadsingenjör Curt Wänerlind byggdes Brännebrona Gästis 1962 ett stycke norr om Götene på Riksväg 6, för att dels erbjuda service till bilister, dels fungera som konfe­renshotell för Götenes näringsliv. Brännebrona i sin ursprung­liga skepnad var en ganska enkel anläggning i det tidiga 60-talets anda, men när det var dags att bygga till motellet 10 år senare, hade ägaren Ernst Skarp blivit inspirerad av amerikanska anläggningar av samma typ. Till­bygget, ritat av ark. Åke Petersen, kläddes med betong­element i olika former från Skarps egen cement­fabrik, som till­sam­­mans gjorde att bygg­naden blev uppseende­väckande och omöjlig att inte lägga märke till när man passerade med bil. Brännebrona blev ett i Sverige sällsynt exempel på något som i USA kallades Googie architecture, efter ett café i Los Angeles. Denna ultramoderna, lite lekfulla, arki­tektur spred sig längs vägarna i USA och förekom främst i kiosker, restauran­ter, bensin­stationer och motell, alla med avsikten att synas väl och sticka ut från mängden. Känne­teck­nande var djärva svängda ­former, liksom moderna mate­rial som betong, stål, glas och neon - samtliga kännetecken som återfanns på Brännebrona. Stor­hetstiden för denna expres­siva stil inföll huvudsak­ligen mellan 1950 och 1965. Googie­stilen förlorade senare i anseende, dels för att den vanligen kom att knytas till bygg­nader för enklare service­funktioner med låg status, dels i konkurrensen med den framväxande post­moder­nismen. Sånär som på färgsätt­ningen är Brännebrona Gästis i stort sett oförändrat sedan tillbyggnaden i början av 1970-talet.