Stäng fönster Skara kn, POPPELN 5 POPPELN

Beskrivning
År 1930, samma år som Stockholmsutställningen och funktionalismens genombrott i Sverige, ritade arkitekt Paul Hedqvist, Stockholm, en av de få renodlade funkisvillorna i Skara. Paul Hedqvist betraktas som en av landets ledande funkisarkitekter med verk som skolbyggnaderna Katarina real och S:t Eriks gymnasium i Stockholm, men även Bromma flygplats och de omtalade radhusen vid Ålstensgatan i Bromma där statsminister Per Albin Hansson bosatte sig. Funkisvillan i Skara ligger på Malmgatan 21, och är genom sina väl avvägda proportioner, sin tydlighet och konsekvens ett mycket fint exempel på den rationella arkitektur som Paul Hedqvist brukar förknippas med. Byggherre till villan på Malmgatan var ingenjör Sven Hallin och hans hustru Ingrid. Paret Hallin hade året innan låtit skarabyggmästaren Albert Bergling rita en villa, som var utformad i 20-talsklassicism. Uppenbarligen var man inte helt nöjd med Berglings förslag, utan vände sig till Paul Hedqvist, då arkitekt vid Kungl. Byggnadsstyrelsen, för att få ritningar till en villa i den nya modernistiska stilen. I brevväxling mellan byggherren och arkitekten framgår hur Hedqvist våren 1930 översände de första skisserna till Hallin och att slutbesiktning av villan utfördes i oktober månad 1931. Ingenjör Albert Bergling fungerade som byggmästare för bygget av detta tidiga funkishus.