Stäng fönster Vilhelmina kn, SAXNÄS 3:1 RICKLUNDGÅRDEN

Fastigheten är centralt belägen i byn Saxnäs, ca 8 mil NV om Vilhelmina.

Fastigheten omfattar i dagsläget ca 1,1 ha. Den var ursprungligen större och fastigheterna Saxnäs 1:61, 3:11 och 3:12 har avstyckats från fastigheten under senare tid. På fastigheten finns en huvudbyggnad, en sommarstuga/annex, Lisa Stämps stuga, en kåta, en stolpbod, ett förråd och ett utedass. I anslutning till huvudbyggnaden och sommarstugan finns dessutom bland annat skulpturer, murar, stenmöbler och trappor. Markytan består av gräs med buskar och planteringar.

Trädgården:
Trädgården innehåller planteringar, gångar, stenmurar, stenmöbler, skulpturer och en damm.

Inga ursprungliga ritningar av trädgården har hittats. Det finns däremot en hel del fotografier som visar hur den nyanlagda trädgården sett ut. År 2008 genomfördes en dokumentation och uppmätning av trädgården av arkitekt Erika Volpe. I samband med detta genomfördes även en studie av den ursprungliga trädgården. Rapport och ritningar från denna dokumentation förvaras både hos stiftelsen och hos Länsstyrelsen Västerbotten.

Sentida förändringar av trädgården har främst berört planteringarna. I området söder och sydväst om huvudbyggnaden fanns det ursprungligen potatis- och grönsaksland. De tre fastigheter som gränsar till fastigheten Saxnäs 3:1 och är avstyckade på senare tid, var tidigare en del av Ricklundgårdens odlingar. Förutom i sluttningen mot sydväst fanns trädgårdsland även i anslutning till förrådet och sommarstugan. Bortsett från en kompost finns idag inga spår kvar efter dessa planteringar. Även träd har tagits ner, bl.a. ett träd som stod strax öster om huvudbyggnadens entré. Några rabatter har lagts igen och ersatts av gräsmatta, medan andra rabatter har nyanlagts, bland annat en rabatt söder om uppfartsvägen och en nordväst om den hjärtformade dammen.

Förändringar av de fasta konstruktionerna och strukturerna i trädgården är emellertid begränsade. När källaren försågs med en ny ingång fick de intilliggande rabatterna och murarna anpassas och delas av för den nya dörren.

På den stenterrass som ligger i anslutning till huvudbyggnadens östra fasad har nytt skiffer lagts och bordsskivan i skiffer har bytts ut på grund av att den ursprungliga skivan spruckit.

Under 2010-2011 har även en rödmålad ledstång i trä byggts längs skiffertrappan som leder ner mot Lisa Stämps stuga. Denna ledstång ersatte en äldre vit- och rödmålad ledstång.