Stäng fönster Ljusdal kn, BJÖRKBERG S:1 BJÖRKBERGS BEGRAVNINGSPLATS

Beskrivning
Begravningsplatsen kringgärdas av ett relativt nytt rödmålat trästaket med glest placerade spjälor. Staketet vilar på stolpar av svartmålade vinkeljärn. Från den gräsbeklädda gången till begravningsplatsen leder en svartmålad järngrind med korsmotiv in till den rektangulära begravningsplatsen. Det finns även en enklare grind i staketet i begravningsplatsens sydöstra hörn för besökare som kommer vandrande längs åsens krön. Hela marken inom begravningsplatsen är täckt av gräs som slås av byalaget. Växtligheten innanför staketet består för övrigt av tolv björkar av olika ålder och storlek. Av dessa har troligen ett mindre antal som står längs staketet ingått i en trädkrans som tidigare funnits runt begravningsplatsen, men innanför staketet. Den enda utsmyckning som finns inom området är ett cirka 3,5 meter högt mörkmålat träkors som står placerat i rät linje med den gångväg som leder upp till platsen. Kring korsets fot placeras tillfälliga blomsterbuketter i lösa vaser. Intill staketet finns på den östra sidan en träbänk, med vitmålad stålstomme.

På Björkbergs begravningsplats finns idag inga gravvårdar och inte heller några gravkullar som antyder var jordfästningar har skett. Det ska dock tidigare ha funnits ett träkors till höger innanför grinden samt ett antal gräsklädda gravkullar inom begravningsplatsen. Sedan år 2005 står en liten minnestavla av trä söder om begravningsplatsens grind, med namn på de personer som vilar inom minneslunden.