Stäng fönster Ljusdal kn, RÅBERGET 1:1 RÅBERGETS BEGRAVNINGSPLATS

Beskrivning
Begravningsplatsen är kvadratisk med en storlek om 12,5 x 12,5 meter och den omgärdas av ett vitt trästaket som bärs upp av grovt huggna fyrkantiga stenstolpar av granit. Mot väster återfinns begravningsplatsens entré som utgörs av en vitmålad dubbelgrind i trä med staketspjälor, mellan två något högre stenstolpar med pyramidformad topp.

Begravningsplatsen är indelad i fyra områden av två grusbelagda meterbreda gångar som tillsammans bildar ett kors. Marken täcks av tovig gräsmark med inslag av ljung och mossa samt blåbärs- och lingonris. På begravningsplatsen har det tidigare funnits sju björkar, varav flertalet stått placerade längs det södra och norra staketets insida. Av dessa återstår nu endast stubbar. Den sista björken som stod intill staketet på den norra sidan föll hösten 2003. På begravningsplatsens östra del, nära staketet och i rak linje från grinden, står ett ca fyra meter högt vitmålat träkors med avfasade avslutningar på korsarmarna.
Gravvårdarna på begravningsplatsen är tämligen enkla, utförda i sten eller i form av träkors. Alla gravvårdar står, med ett undantag, vända mot öster och samtliga uppskottade gravhögar ligger i östvästlig riktning. Gravarna står dessutom placerade i fyra relativt raka rader i nordsydlig riktning. Det finns 18 gravkullar med en till två meters längd på begravningsplatsen. Flera har tidigare varit försedda med en stenkant, men dessa stenkanter har troligtvis torvats över. Gravvårdarna i sten uppgår till nio stycken, sex lutande och tre stående, flertalet i röd eller grå granit. Den äldsta årtalsförsedda gravstenen härrör från 1913. Motiven på gravstenarna utgörs av blomsterrankor och fåglar samt kors. På gravarna finns inga titlar, men i två fall anges att den avlidne var hemmahörande i byn Tackåsen. Träkorsen är genomgående låga, vitmålade med namn, vanligtvis utan årtal. Träkorsen på den södra delen av begravningsplatsen har tillkommit senare. Idag nyttjas främst den västra delen av begravningsplatsen och här återfinns alla nya gravvårdar efter 1940. Vid minst 11 gravvårdar finns planteringar, samtliga på begravningsplatsens västra del.

Intill begravningsplatsen finns ett mycket litet redskapsskjul av trä där krattor och vattenkannor förvaras.