Stäng fönster Ljusdal kn, TANDSJÖ 7:7 TANDSJÖBORG BEGRAVNINGSPLATS

Beskrivning
Begravningsplatsen som ligger utsträckt i nordsydlig riktning består av tre delar tillkomna vid olika tidpunkter. I mitten ligger den äldsta delen och direkt söder om den är den nya begravningsplatsen belägen. Norr om den äldre delen återfinns en minneslund. Den enda byggnaden på platsen utgörs av en mindre redskapsbod öster om den gamla begravningsplatsen.

Den äldsta delen av begravningsplatsen ligger på en markant sandkulle som höjer sig 3-4 meter över omgivningen varifrån besökaren bjuds en hänförande utsikt över Tandsjöns norra del. Kullen har branta gräsbevuxna sidor och på dessa (men främst på den västra sidan) finns ett antal högre björkar som står på olika avstånd från varandra. Själva begravningsplatsen omges av ett lågt vitmålat trästaket av modernt utförande som bärs upp av svartmålade järnstolpar på insidan. Begravningsplatsen nås från söder och den nyare begravningsplatsen via en bred brant mörkmålad trätrappa eller genom den moderna järngrinden mot den sluttning som finns mot norr och tillfartsvägen på denna sida. Marken är täckt av gräs med undantag av de två rader med plattläggning av fyrkantshuggen granit som löper mellan trappan i söder och grinden mot norr. Samtliga gravvårdar är placerade mot öster eller väster på denna del. På begravningsplatsens sydöstra hörn återfinns den äldsta gravvården, ett gjutjärnskors från 1902. Övriga gravvårdar är av sten, samtliga stående på denna del. Gravvårdarna har rests i två etapper, dels mellan åren 1902-1921 och dels modernare tillkomna mellan 1967 och 1990-talets slut.