Stäng fönster Gotland kn, VISBY NORDERSTRAND 1:22 NORRA KYRKOGÅRDEN

Kyrkogården
Visby Norra kyrkogård är anlagd i engelsk stil med influenser från Tyskland. Huvudentrén i väster från vilken en bred grusgång leder till en centralt öppen plats med ett stort träkors omgärdat av rabatter. Därifrån leder gångar ut mot en slingrande gång i kyrkogårdens ytterkanter. Den västra ingången har stora järngrindar, likadana som Östra kyrkogården har.
Den gamla delen har bl.a. en del som avgränsas med järnkätting mellan stenar för Gotlands militärdistrikt (MDG, tidigare MKG), ett kvarter med barngravar. Kvarteren 1, 2 och 9 innehåller äldre gravvårdar – de kvarteren kommer tillsammans med kvarteret med barngravar att sparas för framtiden. Kvarter 12 kommer att övergå att bli ett kvarter för urnor.
Kyrkogården utvidgades mot söder 1967 då ett kapell samt krematorium anlades, den delen har i övrigt karaktären av en skogskyrkogård med gångar av gatsten. Direkt söder om kapellet är minneslunden anlagd.
Den norra delen, som invigdes 1993 består av olika delar, där återfinns bl.a. en del för icke kristna (i direkt anslutning till den norra muröppningen) samt ett område med ängsmark och barkgångar med askgravsområde och barnminnesplats.
Kyrkogården är omgiven av stenmurar, samma typ av mur markerar gränsen mellan den nya och den gamla kyrkogården.
På kyrkogården finns ca 4 000 gravar på en areal av ca 9 hektar.

Övriga byggnader på kyrkogården
Inga övriga byggnader förekommer på kyrkogården, men öster om kyrkogården finns en nyuppförd vinkelbyggnad som innehåller kontor och personalutrymmen samt norr därom finns tre tak under vilka gravhällar från domkyrkan ställts. Mellan taken ligger två grupper av gravhällar.