Stäng fönster Gotland kn, VISBY ÖSTRA KYRKOGÅRDEN 1 ÖSTRA OCH SÖDRA KYRKOGÅRDEN

Beskrivning
Östra kyrkogården är ritad av lantmätaren A. J. Lallér i barockstil med raka gångar och kvarter. Utformningen är långsträckt rektangulär med central mittgång (grusbelagd) med rundel på mitten där i förstone ett kapell skulle uppföras, mot det tänkta kapellet anlades en allé mot ringmuren och Söderport. På kyrkogården finns 34 (35) raka delvis mycket långsmala kvarter – de äldsta gravarna återfinns i huvudsak i öster samt i norr. Många av gravvårdarna liknar tumbor och av dem har täckhällarna i flera fall hämtats från domkyrkan. Innanför huvudingången finns en stor bisättningsgrav. På kyrkogårdens södra del finns ett gravkapell och ett klocktorn. Hela kyrkogården domineras av gamla, höga lövträd (lönn, kastanj och alm m.fl. sorter).

Kyrkgården omges av bruksmurade kalkstensmurar, på den västra sträckningen en kallmurad terrassmur. Huvudingången är belägen mitt på den västra sidan till vilken som nämnts en allé leder. Öppningen stängs med stora järngrindar. På den sydvästra sträckningen en öppning som ansluter mot den Södra kyrkogårdens norra entré.

På kyrkogården finns ca 1 000 gravar på ett område på ca 1,7 ha.

Övriga byggnader på kyrkogården
På östra kyrkogården står ett klocktorn av gjuten betong, som täcks av ett tälttak belagt med kopparplåt.

Bisättningsgrav finns närmast till höger om de stora grindarna på Östra kyrkogården. Graven täcks av en stor häll utan text, den liknar till byggnadssättet en tumba. På Östra kyrkogården finns 7 tumbor från tiden 1830-55.