Stäng fönster Göteborg kn, AMHULT 1:307 TORSLANDA FLYGTORN

Beskrivning
Torslanda var Göteborgs första flygplats, invigd utställningssommaren 1923 och ersatt av Landvetter 1977. Torslandas första flygledartorn var placerat nedanför berget på stationsbyggnadens framsida. När trafiken ökade under sextiotalet räckte det inte till. Genom de förlängningar av banorna som gjorts, var det inte längre möjligt för flygledarna att övervaka hela flygfältet. I början av 1967 undersöktes därför hur tornfunktionen kunde förbättras och ett beslut togs om att bygga ett nytt torn på Snäckeberget. Flygledartornet är ritat 1968 av arkitekterna Bjurström, John och Rosén.

Strax efter invigningen 1969 kom en kraftig storm med orkanvindar. Rutorna i det nya tornet blåste sönder och tornfunktionen fick tillfälligt flytta tillbaka till det gamla tornet. Nedre delen täcktes med fiskfjällsliknande eternitplattor. Dessa blev med tiden skadade och bygges ut mot snarlika plattor i sk. minerit och fästes i samma utformning.

I byggnaden bedrivs idag restaurang med uthyrning för slutna sällskap. Mindre ändringar är gjorda vid entrén och inom köksregionen.

Flygledartornet har en säregen byggnadsform är välbevarad och återger ett stycke flygplanshistoria, interiört såväl som exteriört. Tornet har även kallats Sputnik pga sin koniska form och glaskupol. Fasaden är numera täckt med tryckpressade plattor som efterliknar de ursprungliga och har fasade hörn. I fasaden finns liggande fönster.