Stäng fönster Skövde kn, SKÖVDE 4:302 SANKT LUKAS KYRKA

Beskrivning
Sankt Lukas kyrka i Skövde är en modernistisk kyrka ritad av arkitekt Hans-Erland Heineman och uppförd år 1969. Kyrkan har en innovativ utformning inspirerad av ett öppet snäckskal. Fasadmaterialet är genomgående vitt tegel. Kyrkan har en storslagen entré med pardörrar som gjorts till ett grafiskt konstverk, smala glasrutor samt ett större skärmtak som vilar på synliga rödmålade träbalkar. Kyrkans klockanordning utgörs av en liten rektangulär nisch i den yttre ändan på snäckformen i väst.

Interiören är sparsmakad, där det mycket stora glasfönstret vid altaret med utsikt ifrån det höga läget på Billingen utgör en viktig del av kyrkorummet. I de interiöra tegelväggarna finns inmurat bibliska motiv. Inredningen är genomgående i furu. Altartavlan kan sägas vara den textila väggbonad som skapats av Gerd Allert med motiv som symboliserar den Helige Ande.

Kyrkan ingår som en integrerad del i anläggningen Billingehus, där allt är ritat av samme arkitekt och uppfört samtidigt.