Stäng fönster Bengtsfors kn, MÖBELSNICKAREN 2 CARLSSONS MÖBLER

Beskrivning
Carlssons möbler i Bengtsfors grundades år 1922 av de fem bröderna Carlsson. Bengtsfors framväxt under 1900-talet har till stor del skett genom industrialisering som givit arbetstillfällen, möbelindustrin inte undantagen. Hantverket har en lång tradition i området kring Steneby, något som märks än idag. Bröderna Carlssons far var själv duktig på slöjd och tillverkade pinnstolar och spinnrockar bl.a. Carlssons möbler kom att bli ett så pass framgångsrikt företag att man expanderade med filialer i Ed och Årjäng. Produktionens art har varierat över tid, men på senare år specialiserar man sig på tillverkning av soffbord.

Den ursprungliga fabriksbyggnaden ska ha stått klara någon gång mellan 1926 och 1929, men exakt när är oklart. Detta avser den träbyggnad som ligger parallellt med vägen. Denna är delad i två byggnadskroppar, en högre i tre plan och en lägre i två. På västra långsidan finns pannrum med en bevarad hög fabriksskorsten.

Den byggnad som är byggd i vinkel mot den äldre fabriken är delvis uppförd år 1939. Den har bevarats i funktionalistisk industristil med tegelfasad på betongstomme och stora fönster indelade i tolv respektive tjugo rutor. I anslutning till denna byggnad ligger en tillbyggnad ifrån år 1978 med fasad beklädd med konststen.