Stäng fönster Alingsås kn, ÅLANDA 3:2 ÅLANDA KVARN

Beskrivning
Ålanda kvarn ligger i den smala passagen mellan sjöarna Anten och Mjörn och ingår i miljön kring den byggnadsminnesförklarade smalspåriga järnvägen mellan Anten-Gräfsnäs. Kvarnen ägdes 2004 av den stiftelse som driver Östad säteri. Antens västra strand utgör riksintresse för kulturmiljövården och ingår i Alingsås kommuns kulturmiljöprogram.

Motivering till riksintresset är bland annat: Järnvägsmiljö med ett flertal välbevarade stationsmiljöer, ursprungligen en del av den sk "Västgötabanan" som förband en rad orter i Västergötland med Göteborg. Järnvägen etablerades på ett för Sverige typiskt sätt på privat initiativ, här bl a till följd av ökade avsättningsmöjligheter för jordbruksprodukter kring sekelskiftet 1900.