Stäng fönster Trollhättan kn, KALLTORP 4:1 KALLTORPS KVARN

Kalltorps kvarn, Rommele socken
Kalltorp är en mycket stor gårdsdsanläggning med en manbyggnad, som enligt KMV-programmet från 1991 är från 1703, 1900 och 1917. Denna har under årens lopp genomgått ganska omfattande förändringar med bland annat fönsterbyten. Gården har ett stort antal imponerande ekonomibyggnader. Dessa är ovanligt utformade med kraftiga överkragningar, utskjutande tak och småspröjsade fönster. Bland ekonomibyggnaderna kan nämnas stall, ladugård, vagnslider, spannmålsmagasin, torkria och en el-kvarn x-6454563 y-1290227 som idag (2006) helt saknar utrustning och används av nuvarande ägare som festlokal.
Gården är delvis mycket förfallen på grund av kraftigt eftersatt underhåll. I gengäld har bristen på underhållsåtgärder inneburit att stor del av gårdens ursprungliga utseende och utformning har bevarats.