Stäng fönster Trelleborg kn, ÖSTERVÅNG 1:2 NORRA KAPELLET

Kyrkomiljön
Trelleborg ligger vid havet på Skånes sydkust på Söderslätt. Trelleborg är belagd som stad redan på 1250-talet, men det är under 1800-taletsom staden utvecklas starkt efter att de fick tillbaka sina stadsrättigheter 1867 och industrialiseringen startar. Under slutet av 1800-talet anlades järnvägen och sjöfarten expanderade. Färjetrafik började gå till Tyskland. Flera industrier startade kring sekelskiftet 1800/1900. Johan Kock var en av de drivandefabrikörerna i Trelleborg och grundade bland annat en gummifabrik, ett bryggeri och glasbruk. Staden växte och nya bostäder byggdes. På 1880-talet bildades i Sverige eldbegängelserörelsen som arbetade för att kremering skulle införas. Kremering var till en början mycket kontroversiellt men blev med tiden accepterat. 1931 bildades en avdelning av ”Svenska
Eldbegängelseförening” i Trelleborg. De betonade allas likhet inför döden och önskan om en hygienisk och värdig begravning. När kyrkogården anlades 1906 norr om Trelleborgs centrum var det
jordbruksmark omkring. Idag har staden växt så att kyrkogården ligger mer mitt i stan. Tätorten har nu omkring 30 000 invånare.

Kyrkoanläggningen ligger idag omgiven av bostadsbebyggelse, dels flerfamiljshus från omkring 1950-60-tal och enfamiljshus. I nordöstra delen gränsar kyrkogården mot Östervångsparken och i norr mot idrottsanläggningen Vångavallen.
Anläggningen ligger inom av länsstyrelsen utsedd särskilt värdefull kulturmiljö, Trelleborg. Kyrkan ligger dessutom inom riksintresse Kustzonen.

Kyrkogården
Historik
Begravningsplats fanns fram till 1878 kring Sankt Nicolai kyrka. En ny kyrkogård anlades då i stället väster om Trelleborg där ett kapell invigdes 1901. De flesta gravar flyttades från Sankt Nicolais kyrkogård till den nyanlagda kyrkogården. Den kyrkogården blev för liten och en ny kyrkogård norr om staden invigdes 1906.
1917 beslutades att den ska heta Norra kyrkogården istället för Nya kyrkogården. Kyrkogården från 1878 får namnet Västra kyrkogården.
1926 tillkom Invalidmonumentet av konstnär Axel Ebbe. Ett särskilt järnvägsspår byggdes från Trelleborgs övre järnvägsstation till kyrkogården för att frakta monolitens väldiga tyngd på 25 ton. Den är ett minnesmärke över döda krigsfångar från första världskriget.
1929 köptes mark in för att utvidga kyrkogården.
1937 tillkom den första urnlunden samtidigt som kapellkrematoriet byggdes. Urnlunden ritades av trädgårdsarkitekten G.V Valberg och var cirka 1000 kvadratmeter. Alléer med lind planterades för att markera vägen till kapellet. Krematoriet var det tredje som byggdes i Skåne, efter Malmö och Helsingborg.
1942 anlades ”Sjömanskyrkogården”
1943 sattes grindar upp av Malmöskulptören Gunnar Nordborg framför södra infarten. Förslag av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe på mur intill grindpartiet.
1976 utökades kyrkogården och minneslunden invigdes som var ritad av arkitekt Lennart Lundqvist. Minneslunden var på 3000 kvadratmeter med ekar som bildade alléer.
1981 tillkom i minneslunden skulpturen ”Medititation” av Peter Lindhe.
2004-2005 togs nya askgravlundar i bruk.

Beskrivning
Kyrkogården är stor med drygt 70000 kvadratmeter. Den äldsta delen är den södra. När kapellet byggdes utvidgades kyrkogården norrut. Kyrkogården omges av nätstängsel, bitvis även av olika träd och häckar. I söder finns en smidesgrind av Gunnar Nordberg med motiv som ska symbolisera döden och uppståndelsen samt apostlar. Vid sidan om grinden finns en kort mur. Galvade grindar finns i väster där även kyrkans parkering ligger.

Kyrkogårdens kvarter är strikt indelade av raka asfalterade vägar, som är kantade med kraftigt hamlade lindar. Huvudvägarna leder från södra och västra ingången rakt mot kapellet. Till största delen är det singeltäckta gravplatser omgivna av klippta låga häckar av buxbom eller av tuja. På den äldre delen finns även omgärdning av stenramar och enstaka smidesstaket runt gravplatserna. Gravkvarteren runt kapellet omges av bokhäckar. De äldsta delarna i söder har högresta gravstenar medan senare delar har lägre horisontella stenar. Ett stort inslag av vintergrönt växer på de äldre gravplatserna. Ett senare tillskott är de små askgravlundar som på flera ställen är infogade mellan äldre gravplatser. Stenplattor med namn liggande i gräsmatta markerar platsen.

Urnlundarna har en friare utformning där stenarna står eller ligger i svängda rader direkt i gräsmattan utan gångar. Urnlundarna omges av bokhäckar. Minneslunden med stort träkors, ljusbärare och blomsterkar omges av gräsmatta, bokhäckar och stora ekar. En slingrande gång belagd med gatsten går genom minneslunden. I närheten av denna finns en rund meditationsplats omgärdad av höga stenpelare och mellan dem stenskivor. Ett vattenspel finns på somrarna på platsen.

Krig och närheten till havet avspeglar sig på kyrkogården. En speciell sjömanskyrkogård smyckad med ankare och kors finns. De som dog på en tysk båt 1942 under andra världskriget är begravda i rad i östra delen av kyrkogården. Deras ursprungliga kors med hakkors är utbytta. Invaldimonumentet från 1926 ligger på en kulle och består av en hög stenpelare på 25 ton omringad av stenblock. På toppen av stenpelaren sitter en bronsfågel och under ligger en skadad bronsfågel. Monumentet är utformat av konstnär Axel
Ebbe.

I nordöstra delen är inrättat en muslimsk kyrkogård. Kvarteret inramas av bokhäck och tujahäck. Kistgravplatserna är utan inramning och vända i riktning mot Mekka. På flera platser på kyrkogården finns ett fast parasoll av metall och under det sittplatser på en stenlagd yta.

Byggnader på kyrkogården
Garage och personalhus finns i tre längor som ligger i västra delen av kyrkogården. Byggnaderna från 2010 är vitputsade med röda tvåkupiga pannor på taket. Fönstren är grå aluminiumklädda partier.

Norra kyrkogården Trelleborg 1906-2006, Gustaf Centervall 2006
Bygglovsritningar från stadsbyggnadskontoret i Trelleborg.
Tidningsartiklar, flera från IGNIS som var ”Tidskrift för eldbegängelsespörsmål”, samlade i pärm på kyrkogårdsförvaltningens kontor.
Norra kapellkyrkan, tidning utgiven av Trelleborgs församling, text Johan Bentzel, 2017
Vår stad, Harald Lindahl, 1949