Stäng fönster Skövde kn, GÖTLUNDA 1:22 M.FL. GÖTLUNDA KYRKBY

Beskrivning
Götlunda kyrkby ligger intill väg 200 mellan Skövde och Töreboda, ungefär två km söder om tätorten Tidan. Några hundra meter väster om byn passerar västra stambanan. Byn karaktäriseras av en väl sammanhållen bebyggelse som med sina många faluröda byggnader avtecknar sig i det omgivande slättlandskapet. Byns kärna finns vid den medeltida kyrkan, med det f.d. skolhuset, församlingshemmet samt gårdarna i det gamla byläget vid kyrkan. Runt byns bebyggelse finns en stor mängd fornlämningar i form av bl.a. stensättningar och fossil åkermark som visar på en lång kontinuitet i bosättningar på platsen. Götlunda kyrka uppfördes under tidig medeltid, d.v.s. under 1100-talet eller första halvan av 1200-talet, men har fått sitt nuvarande utseende efter senare ombyggnader, främst under 1600- och 1800-talen. Byns gårdar ligger delvis kvar i sina ursprungliga lägen i anslutning till kyrkan. Än idag är bykärnan tätt bebyggd med gårdar som bl.a. Tomten och Skattegården, och upplevs alltjämt som byns medelpunkt. Några gårdar uppfördes i nya lägen utanför bykärnan efter 1800-talets skiftesreformer, t.ex. Frälsegården, Stommen och Nolgården. Vägsträckningarna genom byn är ålderdomliga och strax sydväst om vägkorsningen finns tydliga spår efter den äldre sträckningen av nuvarande väg 200 söderut, bl.a. i form av låga stenmurspartier. Såväl bygatan som vägen som leder mot Götlunda prästgård kantas av lövträdsalléer. I byn finns ett stort antal fornlämningar, allt ifrån ett flertal stensättningar och en gravhög till lämningar från ett äldre kulturlandskap i form av fossil åkermark. I öster finns partier av stenmurar. Bortsett från dessa äldre lämningar som främst finns i norr och öster, omges byn av ett vidsträckt, öppet odlingslandskap. Kyrkbyn med medeltidskyrkan och gårdarna utefter bygatan präglas till stor del av 1800- och tidig 1900-talsbebyggelse. Trots att många byggnader genomgått moderniseringar och förändringar, verkar det stora antalet faluröda byggnader sammanhållande i miljön. Av stort värde är att även gårdarnas ekonomibyggnader bevarats till våra dagar. Byn har med tiden kompletterats med ny bebyggelse, bl.a. med en ny prästgård i slutet av 1920-talet, som visar på Götlundas utveckling under 1900-talet.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.