Stäng fönster Trollhättan kn, KOBERG 1:1 M.FL. KOBERG

Historik
Koberg fideikommiss instiftades 1772 av Niclas Sahlgren, direktören för Ostindiska Companiet. Kobergs slott har anor tillbaka till 1400-talet men slottsbyggnaden är till största del från 1500-talet och dagens utseende är från 1800-talets slut då en grundlig renovering gjordes. Kobergs ägor består av jordbruksarealer, skog och viltmarker. Koberg fideikommiss har ett mycket stort antal fastigheter varav många är uthyrda permanent- och fritidsbostäder. Även ekonomibyggnader hyrs ut till förvaring, verkstäder och kontor.

Till Koberg hörde ett antal gårdar med olika stora mantal. Två gårdar Dalen ¼ mantal med en kvarn och Svensbo ¼ mantal med en såg har tillhört Koberg.

I Svenska gods och gårdar skrivs det, i band XXIX från 1941, att Kobergs totala areal var fördelad på 156 arrendegårdar och torp varav 101 låg i Lagmansered socken och att det i socken och låg två sågverk och två kvarnar som tillhörde egendomen Koberg.

Dalens kvarn uppfördes enligt uppgift 1893. I kvarnen finns även en drängkammare, ett kontor och ett litet utrymme för snickarverkstad. I anslutning till kvarnen finns också ett litet kvarnstall med utedass. 1978 tog Kobergsbygdens intresseförening över kvarnen.

Svensbo såg uppfördes omkring 1919-20 av Kobergs fideikommiss i samband med att nya dammfästen av sten byggdes. Sågen var turbindriven och hade en vattenränna i trä. Rester av rälsen för utkörning av virket finns kvar framför sågen. Sågdammen innehöll en timmerbassäng dit timret flottades och förvarades före sågningen. Fallhöjden var ungefär två till tre meter. Sågverksamheten lades ner cirka 1965 och idag förfaller anläggningen. Koberg äger fortfarande sågen men Kobergsbygdens intresseförening har visningsrätt av den.

Källor förutom inventeringen:
Svenska gods och gårdar – Västergötland. Del 29. (1941) Red: von Sydow, Wald. Björkman, Sten. Uddevalla: Svenska gods och gårdar