Stäng fönster Orust kn, MORLANDA-BRO 2:4 SKVALTKVARNEN I BRO

Historik
Vattenkvarndriften i Bro har eventuellt medeltida anor. Vid sekelskiftet 1700 fanns i Brobäcken två kvarnar, en för vardera Över och Nedergård. Hemmansklyvningar var en anledning till att antalet kvarnar sedan växte. Sju kvarnar har dokumenterats i bäckravinen mellan Vassdal och Bro. Fem av dessa var i drift 1810 och ytterligare en kvarn byggdes på 1840-talet. Skvaltkvarnarna var byggda i timmer medan hjulkvarnarna byggdes i stolpvirke. Fram till 1930-talet var fyra av kvarnarna i drift, men därefter förföll de och revs så att 1935 endast en kvarn fanns kvar.
I övre delen av Brobäckens ravin, där berget sluttar brant ner mot Morlandadalen. Ovanför kvarnen finns skogsmark av lövskogskaraktär med inslag av tall. Nedanför ravinen finns en gårdsmiljö. Rester av kvarnarna i form av stengrunder finns såväl ovanför som nedanför byggnaden. Kring ravinen är också spridda ett antal kvarnstenar. Nerifrån bergets fot och upp till kvarnen finns rester av den gamla kvarnvägen