Stäng fönster Uddevalla kn, LYCKORNA 6:1 LYCKORNAS KVARN OCH TORP

Historik
Lyckornas kvarn började som husbehovskvarn under Anfasteröd år 1814 och blev skattelagd 1817. Kvarnen drevs med ett underfallshjul och hade två par kvarnstenar. År 1845 köptes Anfasteröd av Andrew Macfie, far till grundaren av Lyckorna badort, Robert Macfie. Detta år byggdes nytt kvarnhus med fyra par kvarnstenar och här fanns också en benstamp. Till en början drevs kvarnen av ett underfallshjul.

1942 byggdes kvarnen om till valskvarn med elektrisk drift. Kvarndriften pågick in på 1960-talet. Ursprunget till den intilliggande, höga byggnaden är oklar. Förmodligen tillkom den efter det att Robert Macfie övertagit Anfasteröd efter sin far 1867. Genom åren har olika delar av denna byggnad använts som virkesupplag, hyvleri, frörenseri och mangelbod. Spannmålsmagasinet, uppfört på 1880-talet, är flyttat till platsen 1987 från Övre Ryr, Resteröd. Torpet är Lyckornas äldsta hus, mer än 150 år gammalt och flyttat till sin nuvarande plats år 1977. Till miljön har också hört kvarnstuga, ladugård, vedbod och potatiskällare. 1926 uppfördes en sågbyggnad på platsen. Den revs på 1970-talet.