Stäng fönster Uddevalla kn, ARÖD S:8 ARÖDS KVARN

Historik
Aröds kvarn är länets enda hjulkvarn i brukbart skick. I närheten finns också kvarnstugan, i privat ägo och idag använd som sommarstuga. Den äldsta anteckningen om en skattelagd kvarn i Aröd finns i 1659 års jordebok. Det sägs om kvarnen att den funnits sedan urminnes tider, men att den tidvis legat nere på grund av ägarnas fattigdom.

Dagens kvarnbyggnad uppfördes år 1815 och var i drift fram till år 1943. Vid början av 1900-talet fanns förutom kvarnen även en spånhyvel, driven av ett mindre vattenhjul. Från 1923 fanns också en såg.

Aröds kvarn ägs av Ljungskileortens hembygdsförening.

Anläggningen ingår i kommunens KMV-program.

Vattenhjulsdriven kvarn med välhållen, läsbar exteriör och välbevarad interiör med komplett maskineri. Hembygdsföreningen anordnar Kvarnens dag i maj varje år och då körs kvarnen om vattentillgången är tillräcklig.