Stäng fönster Lysekil kn, HALLIND 3:12 HALLINDS KVARN OCH SÅG

Historik
Anläggningen uppfördes 1918 som kvarn med dieseldrift. 1938 installerades valskvarn och kvarnen byggdes i samband med detta på med en våning. Driften blev elektrisk och sågen tillkom.

Nuvarande ägares morföräldrar började bruka anläggningen 1957. Sågen upphörde användas 1981, kvarnen var i bruk så sent som 1998, då som kross och för rensning av spannmål.

Till anläggningen hör ett bostadshus uppfört 1934, ett kvarnstall med plats för tio hästar uppfört 1928, ett hönshus uppfört 1940 samt ett garage. Kvarnen har haft två anställda. Idag används saknar byggnaderna användning eller används som förråd alternativt verkstad.

Hallinds kvarn och såg utgör en helhetsmiljö omfattande kategoribyggnader samt kringbyggnader med läsbara exteriörer, delvis med sentida tillägg. Delar av kvarnens interiör kvar, sågens interiör komplett.