Stäng fönster Vänersborg kn, FORSANE 1:8 FORSANE KVARN OCH SÅG

Historik
Under 1860-talet gjordes en sänkning av vattennivån i Östra Hästefjorden då man minskade nivån med över fyra meter. Detta fick till följd att flera kvarnar runt sjön förlorade tillgången till sin kraftkälla. Forsane kvarn blev den kvarn som uppfördes som ersättning förlusten av de andra kvarnarna 1875.

Den ursprungliga kvarnbyggnaden uppfördes 1875. En större ombyggnad gjordes i kvarnen under 1920-talet då bland annat nytt tak gjordes. I slutet av 1980-talet tillkom det torn som kan ses på taket. År 1935 installerades de två vattenturbiner som fortfarande är i drift i kvarnen idag.

Nuvarande innehavare av Forsane kvarnen är andra generationen kvarnägare och övertog kvarnverksamheten i slutet av 1960-talet. Fadern hade arrenderat anläggningen från 1933 och fram till den förvärvades 1963.

Det gamla ramsågverket vid Forsane kvarn var i drift, om än mer sporadiskt, tills en bit in på 1990-talet.

Källor
Ägaren