Stäng fönster Mellerud kn, ASSAREBYN 2:3 M.FL. ASSAREBY KVARN, KRAFTVERK OCH SÅG

Historik
Assarebyns kvarn uppfördes enligt uppgift 1904 och i samband med det anlade man också en ny damm. Efter en brand i kvarnen återuppbyggdes den 1920 på tegelväggarna efter det tidigare kvarnhuset.

Enligt Svenska kvarnar var kvarnen utrustad med 3 par stenar, 1 dubbel valsstol, spetsmaskin och utsädesrens.

Det har sedan lång tid tillbaka funnits kvarnar på samma plats som den nuvarande kvarnen står.
Dokumenterat har på platsen funnits kvarnverksamhet sedan 1600-talet men även andra verksamheter så som tegelbruk och en vattendriven såg.

En bit nedströms kvarnen har det tidigare legat ett tegelbruk. Timret i tegelbrukets torkria plockades ner och användes som takbjälkar vid återuppbyggnaden av kvarnen 1920.

Sågverksamhet har funnits här sedan mitten av 1800-talet. Vid tiden fanns då i sågen bland annat två sågramar och en klingsåg. Idag finns ett bandsågverk som installerades på 1960-talets mitt.
Nuvarande ägare köpte Assarebyns kvarn och såg samt kraftverket i Bön 1982.

Det fristående kraftverket uppfördes 2002, då även intags- och utskovdelarna av betong byggdes.