Stäng fönster Mellerud kn, SVECKLINGEBYN 1:32 M.FL. SVECKLINGEBYNS KVARN OCH SÅG

Historik
Svecklingebyns kvarn och såg består av eldriven (alternativt tändkulemotordriven) kvarn uppförd 1909, såg uppförd 1946. Kvarnen var fortfarande i drift 2005.

Kvarn och såg ingår i en sammanhållen miljö med tillhörande bostadshus, spannmålstork, verkstad och magasin och är en av sex dalsländska kvarnar som är helt i drift varav samtliga ligger på Dalboslätten.

Kvarnen är en av Dalslands fyra bevarade ej vattendrivna kvarnar och visar genom sin ålder och sitt läge att den (om dateringen stämmer) är ett ovanligt tidigt exempel på hur industriverksamheter kunde dra nytta av den nya lokaliseringsfrihet som elkraft, tändkulemotorer samt lastbilar innebar. Läget, mitt på slätten, visar även på en nära koppling till jordbruket. Nämnas kan att Sveriges första elkvarn igångsattes 1892 och att Mellerud fick eldistribution från Olidan i Trollhättan kring 1920.

Tidigare utvärderad i Kulturhistorisk Byggnadsinventering E 45 – förbifart Mellerud.