Stäng fönster Hjo kn, EKHAMMAR 5:25 EKHAMMARS KRAFTVERK

Historik
Ekhammars säteri är känt sedan 1600-talet. Utöver huvudbyggnaden och två flyglar består gården av ett antal byggnader med olika funktioner. Det finns en såg och en kvarn – båda drivna med vattenhjul. Dessutom finns ett snickeri och en smedja. I anslutning till gården finns även ett antal torp och arbetarbostäder.

Ekhammars kraftverk uppfördes runt 1920 och försåg gårdens huvudbyggnad, flyglar, ladugård och stallar med elektricitet. Under cirka tio år stod kraftverket för Ekhammars strömförsörjning. När behovet av elektricitet blev större köptes denna av granngården Ulvhult. Från omkring 1927 blev Trollhätte kraftverk den huvudsakliga el-leverantören och därefter användes bara kraftverket i reserv. I början av 2000-talet lät dåvarande ägaren renovera byggnaden och turbinen. Kraftverket sattes i drift, men levererade endast ström till en glödlampa som då tändes symboliskt. Kraftverket är inte i drift.

Källor:
Industriminnen i Hjo kommun, Eric Julihn (1976)