Stäng fönster Tranemo kn, LJUNGSARP 7:1 KVARNTORPS KVARN

Historik
Kvarntorps kvarn – som först hade namnet Joarstorps kvarn och därefter Lagmanshaga kvarn – nämns för första gången i skriftliga källor år 1699. Av kvarnkommissionens rapport framgår då att Joarstorps skattekvarn var en skvaltkvarn och att det på gården också fanns en såg. Enligt en häradsrapport från 1850 hade Lagmanshaga kvarn två stenpar och sågen hade tillstånd att såga ”60 tolfter bräder”. Dagens namn, Kvarntorp, fick kvarnen 1914 då nuvarande ägarens farfar köpte kvarn, såg och cirka 3 hektar mark. Anläggningen övergick sedan i sonens ägo 1948 och 1978 övertogs Kvarntorp av sonsonen. Enligt uppgift fanns före 1918 i kvarnen tre stenpar, drivna av varsitt vattenhjul.

På grund av stora svårigheter att under första världskriget få tag i belysningsfotogen byggdes vid denna tid många små kraftverk. Så också i Kvarntorp, där man 1918 påbörjade en stor ombyggnad av både kvarn och såg. Två turbiner och en likströmsgenerator installerades. Den ena turbinen drev kvarnen och den andra drev antingen sågen eller generatorn för belysningen. Så småningom, sedan fallhöjden i ån utökats, försåg Kvarntorps ena turbin hushållen i grannbyarna med belysning fram till 1936, då el-ledningsnätet nådde trakten. Under 1920-talets första hälft kompletterades turbindriften i kvarnen med en tändkulemotor. Denna kördes när vattenflödet i Västerån inte räckte till.

Dagens smedja är egentligen en rekonstruktion av den smedja som tidigare stod på platsen, men som efter många år av förfall eldades upp i början av 1970-talet.

Muntliga källor gör gällande att sågen under 1800-talets första hälft hade två ramsågar som drevs av ett vattenhjul. Den ligger på sin nuvarande plats sedan 1950, då man inte längre behövde vattenkraften för driften utan började köra enbart på el.