Stäng fönster Ale kn, KILANDA 5:6 KILANDA KVARN

Historik
Kvarnen som ligger intill Kilandaån har tillhört Kilanda säteri. Till säteriet, som ansågs som en mönstergård, hörde tidigare även en benstamp, smedja, bränneri, tegelbruk och en turbindriven såg. Här har också funnits lantbruksskola.

Domänverket köpte gården 1958 och bland annat kvarnverksamheten lades ned och kvarnen fick förfalla.

Kvarnen är, enligt Svenska kvarnar (1940), troligen byggd under 1600-talets slut men ombyggdes under 1850-talet. Den är uppförd i tre våningar i tegel på naturstensgrund. Nuvarande ägare har ägt kvarnen sedan 1974. Omfattande renoveringar har gjorts och idag används kvarnen som samlingslokal och kontor. Ingen kvarnutrustning finns kvar, bortsett från ett stenpar som byggts in i mellanbjälklaget.

Den gamla sågen förföll och är numera helt riven. Intill har en ny snickerilokal uppförts. Den stod färdig 2001. En ny kraftverksbyggnad uppfördes uppströms kvarnen 1999. I den finns två Francisturbiner från Finnshyttan och en reservturbin av Kaplantyp (egen tillverkning av en privatperson i Nödinge). En ca 85 meter lång tub i trä byggdes även vid uppförandet.

Två stycken dammar magasinerar vattnet, numera för kraftverkens räkning.

Mittemot kvarnen finns även en uthuslänga som tidigare varit kvarnstall. Precis intill den nedre dammen ligger även mjölnarbostaden från 1800-talet.

Kvarnen är exteriört välbevarad och tillsammans med kvarnstallet, mjölnarbostaden och närheten till säteriet skapar den en historiskt intressant miljö. Men då ingen utrustning finns kvar i kvarnen och då två nybyggnationer i gammal stil redan är gjorda och ytterligare två – en bastu och en smedja – planeras förlorar anläggningen som helhet sina berättarkvaliteter.

Källor förutom inventeringen: