Stäng fönster Lilla Edet kn, VÄSTERLANDA 10:1 VÄSTERLANDA KVARN

Historik
Västerlanda kvarn uppfördes 1902 enligt ”Svenska kvarnar”. Kvarnen byggdes till 1935. Då förlängdes den vid den norra gaveln. Tillbyggnaden gjordes i tegel för att förbruka det tegel gården fick sig tilldelat från det närliggande tegelbruket.

Ursprungligen hade kvarnen fyra stenpar av natursten. Ett av dessa togs bort när en valsstol installerades cirka 1915. Några år senare avlägsnades ytterligare ett stenpar och ersattes med ännu en valsstol. I samband med installation av en havrekross togs ett tredje stenpar bort och idag återstår endast ett stenpar – numera med gjutna.

Förutom vete och råg maldes även havre. Dessutom fanns tidigare en benstamp för krossning av ben till benmjöl som användes som jordförbättringsmedel samt djurfoder. Benstampen användes senare för krossning av foderkakor. Utöver detta fanns en kvarn för malning av rå potatis för framställning av potatismjöl och potatisgryn. Kvarnen försågs redan vid uppförandet med en förhållandevis påkostad säckhiss med hisschakt och hissdörrar på varje våning. Den hade en kapacitet att lyfta fem säckar åt gången.

Byggnaden vittnar om en omfattande verksamhet, som emellertid successivt har trappats ner för att i dag ha upphört helt. Den sista mjölnaren slutade 1964 och därefter användes kvarnen endast för rensning av utsäde och djurfoderhantering. Också detta upphörde 1993 i samband med att man slutade med mjölkkor på gården. Idag används kvarnen som förråd och är i behov av viss upprustning.