Stäng fönster Alingsås kn, MELLBY 17:1 STORA MELLBY MEKANISKA VERKSTAD

Historik
Denna verkstadslokal uppfördes 1916 av Johan Johansson, Stora Mellby, som en följd av Västgötabanans utbyggnad vid sekelskiftet 1900. Den tidens moderna maskiner installerades och i verkstaden utfördes reparationsarbeten och tillverkning av bland annat tröskverk.

Under 1920-talet övertog Karl Larsson verkstaden som då fick namnet Stora Mellby Mekaniska Verkstad. Tröskverk, kvarnar och senare skruvstycken blev den huvudsakliga produktionen under många år. Tre anställda hos Karl Larsson köpte verkstaden 1948 och drev den vidare med skruvstycketillverkningen som fortsatt huvudsyssla kompletterad med tillverkning av plåtslageriverktyg, domkrafter och armeringsjärnsbockare.

Under 1994 övertogs verkstaden av Bjärke hembygdsförening som bland annat arbetar med dokumentation av hembygden och insamling av lokala föremål. En grupp med industri- och teknikhistoriskt intresserade medlemmar har i lokalen skapat Stora Mellby mekaniska museum, där den intakta maskinparken från 1920-talet visas upp för besökare. Dessutom ordnas kursverksamhet i smide och aktiviteter för barn. Utöver detta filmas/dokumenteras hur man utför vissa tekniska moment – detta för att bevara kunskaper som annars är på väg att försvinna/glömmas bort. I anslutning till verkstaden finns en föreningslokal samt en nybyggd verkstad för pågående renoveringsprojekt.