Stäng fönster Mark kn, MELLTORP 5:1 MELLTORPS KVARN OCH SÅG

Historik
Melltorps kvarn finns omnämnd i skrift från 1725 och vid den tiden fanns då 5 kvarnar i Surtan. I början av 1800-talet berättas det att en såg också fanns vid platsen, med enligt ägaren har det på platsen har funnits såg sedan 1500-talet.

Sågen antas var uppförd 1827 och kvarnen är uppförd 1852 som Melltorp och Högens kvarn av de kringboende bönderna. Om- och tillbyggder har skett i början av 1900-talet och 1933. Bönderna kom att äga kvarnen med tillhörande sågverk fram till 1951 då såg och kvarn såldes till Gösta Strömbom i Göteborg som ångrade köpet efter ett år. Algot, som varit mjölnare på Melltorp sedan 19818 köpte då loss företaget med mjölnarstugan tillsammans med sönerna Stig och Alf. Sågen drevs vidare, av de tre, in på 1970-talet med bland annat exportera virke. Kvarnen skötte sonen Stig på kvällar och lördagar fram till 1981. Sågerinäringens fick en nedgång på 1970-talet men på 1980-talet startade Stigs söner nya verksamheter som att leverera snickerivirke åt svarveri- och möbelindustrin ibland annat Hyssna vilket man höll på med ett tiotal år innan nya kriser kom. 1994 kunde man så starta med att exportera virke igen. Sågverksamheten upphörde senare på grund av den föråldrade maskinparken.

År 2001 började anläggningen repareras och restaureras efter att ha stått oanvänd och förfallit under några år. Ägare sedan 1999 hade arbetat fram en idé om att starta ett kafé i kvarnen under somrarna och den verksamheten kunde startas 2002. Ägarna har mottagit ett kulturmilöjpris för återskapandet av kvarnmiljön.

Kvarnsågen har drivits av samma släkt i 85 års tid, och är nu inne på 4:e generationen sågare och mjölnare.

Källa förutom inventeringen.