Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidingö kn, BARKASSEN 1 M.FL. BAGGEBY

 Anlaggning - Historik

Historik
Området ligger sydväst om Lidingöbanan på en höjdsträckning med utsikt över Värtan. Den högt belägna bebyggelsen består av punkthus som utgör en karaktäristisk silhuett, väl synlig både från vattnet och från landsidan. Genom området går Bodalsvägen i mjuka svängar. Planläggning och utbyggnad började omkring 1950 i Baggeby och slutfördes drygt tio år senare i Bodal. Ägostrukturen innebar att olika arkitekter anlitades vilket har medverkat till bebyggelsens varierade utformning. Trädgårdsarkitekten Walter Bauer har gestaltat gaturummen och parkmarken. Delar av grönytorna har dock med den ökade bilismen omvandlats till parkeringsplatser.

Baggeby-Bodal är ett typiskt 1950-tals område tillkommet under en tid då bostadsbyggandet skedde i större enheter och montagebyggande ersatte hantverksmässiga och traditionella metoder. Området planerades med noggrannhet och kvalitetsmedvetenhet. Bebyggelsen är placerad så att man åstadkommit fri sikt mot vattnet mellan huskropparna genom att spara ut ett antal större eller mindre platser mellan huskropparna.

Bebyggelsen norr om Kostervägen består av lamellhus i tre våningar ritade av arkitekt Arvid Klosterborg. Till områdets karaktär bidrar fastigheten Kostern 6 med sin kontrasterande emaljerade plåtfasad i blå nyanser. Det lägre huset, som ligger framför, kompletterar färgsättningen med grön emaljerad fasadplåt. Utefter Bodalsvägen ligger fem lamellhus i tre respektive fyra våningar. Taken är tegeltäckta och fasaderna är putsade i ljust grå, gröna, gula och röda färger. 1950-talskaraktären kommer till uttryck i utformningen av balkonger, burspråk och entréer. Punkthusen söder om Bodalsvägen är klädda med gult fasadtegel och taken täckta med svart skiffer. Takutformningen och balkongraderna ger husen dess karaktär.

I Bodal består bebyggelsen av höghus sammanbundna med 4-vånings lamellhus. Fasaderna är putsade i grått med ljusare horisontala och vertikala band. Bodals stadsdelskyrka och församlingsgården i kvarteret Ekan uppfördes 1972 efter ritningar av Onsjös Sektionshus AB.

Trots vissa förändringar när det gäller balkonger och fasadbehandling har Baggeby-Bodalområdet behållit sin tidstypiska karaktär.

Lamellhusen vid Barkassvägen har ritats av arkitektkontoret Ancker, Gate och Lindegren. Fasadmaterialet är rött tegel och de flacka taken är klädda med plåt. Arkitekt Kjell Ödeen har ritat de grå och gröna putsade punkthusen innanför Farkostvägen. De är placerade kring en park som mynnar i Baggebytorg. Ett punkthus, som är högre och bredare än de andra, ligger som en markering vid torget.

Motivering
Området utgör en väl sammanhållen enhet. Omsorg om detaljer och kvalitet i materialval ger bebyggelsen dess karaktär, vilket ytterligare understryks av den genomtänkta planen med den sammanlänkande gatan och bebyggelsen som formar sig kring parken och det anslutande torget.

Området illustrerar väl 1950 talets bostadsbyggande i Lidingö och är en viktig del av bebyggelseutvecklingen inom kommunen.

KÄLLA: Hedenblad, Cecilia, 1934-. - Lidingö kulturhistoriska miljöer : kulturmiljöprogram för Lidingö kommun / Cecilia Hedenblad, Cecilia Hammarlund-Larsson ; [foto: Ingvar Lundkvist ...]. - 1990. - ISBN: 91-87006-10-3