Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidingö kn, STENSÖTAN 1 MITTVÄGSHUSET (BERGSÄTRA)

 Anlaggning - Historik

Historik
Bergsätraområdet är präglat av Aktiebolaget Gasaccumulators etablering på Lidingö. Byggnadsbolaget Fastighets AB Bergsätra grundades 1913 för att bygga bostäder åt anställda vid AGA-fabriken.

På bergsryggen norr om industriområdet uppfördes 1914 bostadslängan "Bergsätra" åt arbetare på fabriken. Arkitekten Erik Hahr planerade ursprungligen en byggnad runt en trädbevuxen gård med lekplatser och planteringar. Endast en del av byggnaden kom till utförande den s k Gamla längan.

Bostäderna i Bergsätra är ett uttryck för ett nytt socialt tänkande. Man ville skapa en god miljö med ljus och luft och moderna bostäder. Lägenheterna försågs redan från början med elektricitet och WC. Byggnaden innehåller främst lägenheter med ett rum och kök och tambur samt gemensamma bad i källaren. På bottenvåningen inrymdes affär för dagligvaror, en av öns tidigaste konsumbutiker, biograf och läsrum.

Bergsätra är uppfört i tegel överdragen med en tunn gulvit puts där teglet är synligt genom putsen vilket ger lyster åt fasaden. Taket är täckt med tvåkupigt tegel. Fönster och dörromfattningar är vita och skyddstaken ovanför entréerna försedda med rödmålad plåt. I trapphusen har trappor, ledstänger, väggar och dörrar den ursprungliga färgsättningen i behåll. Mitt igenom byggnaden går en stjärnvälvd passage ut mot parken på andra sidan. Anläggningen är både socialhistoriskt och arkitektoniskt mycket intressant och i dessa avseenden i byggnadsminnesklass.

KÄLLA: Hedenblad, Cecilia, 1934-. - Lidingö kulturhistoriska miljöer : kulturmiljöprogram för Lidingö kommun / Cecilia Hedenblad, Cecilia Hammarlund-Larsson ; [foto: Ingvar Lundkvist ...]. - 1990. - ISBN: 91-87006-10-3

Sedan AGA flyttat från Söder till Lidingö 1912 fick arbetarna ta sig till och från arbetet med den reguljära ångbåtstrafiken. Detta ledde till krav på sänkt arbetstid pga långa restider. Dalén bildade då ett byggnadsbolag, Fastighets AB Bergsätra, för att bygga bostäder till sina arbetare och tjänstemän. Arkitekt Erik Hahr anlitades, han ritade även Daléns egna magnifika Villa Ekbacken nära AGA. Husen planerades som en borg runt en stor ljus gård med lekplats och planteringar och gemensamhetsanläggningar. Det var ett nytt sätt att se på arbetarbostäder med tydliga sociala ambitioner. Istället för industristädernas mörka och trånga bakgårdar skulle arbetarna erbjudas moderna och ljusa bostäder. Arbetarna fick i förväg kryssa för om de föredrog enkelrum eller 1-3 rum med kök. 1914 stod den första bostadslängan klar. Resten av ”borgen” förverkligades dock inte. Med världskriget steg byggkostnaderna och områdets höga läge gjorde arbetet svårt, inga vägar fanns och materialet måste vinschas upp.

De 85 lägenheter som byggdes höll en hög standard för sin tid med el och wc och badrum och tvättstuga i källaren. I Bergsätra inrymdes också en av öns första konsumbutiker, senare också biograf och bibliotek. Bergsätra anses vara ett av få bevarade exempel på ett nytt socialt tänkande när det gällde utformningen av arbetarbostäder. Till det yttre är Bergsätra byggd i en nationalromantisk, monumental stil och har liknats vid något av en vasaborg där den tornar upp sig på höjden ovanför AGA. Bergsätra blev främst arbetarnas område. Tjänstemännen kunde hyra villor genom AGA i Skärsätra. Den som ville bygga eget hus hade möjlighet att få förmånliga lån av företaget. 1919 köpte AGA det stora hyreshuset Blocket i Brevik.

KÄLLA: Forsgren, Eric och Nils, Lidingö – Människor och miljöer. 1995, ISBN: 91-630-3812-9