Stäng fönster Lidingö kn, FRIMURAREN 13 FRIMURAREN

Historik
I Svenska Frimurareordens verksamhet ingår olika slag av välgörenhetsarbete eller barmhärtighetsverk. I början av 1900-talet undersökte orden möjligheterna att uppföra ett hem för pauvres honteux. Efter dansk förebild ville Frimurareorden bygga ett hus med bostäder för äldre. Till detta ändamål skänkte Lidingö Villastads grundare frimurarebrodern Hjalmar Andersson (Arwin) tomten vid Läroverksvägen. Ytterligare ekonomiska bidrag samlades in och ännu en ordensbroder ställde sina tjänster till förfogande, arkitekten och breviksbon Ludvig Peterson. Han erbjöd dsig att kostnadsfritt vara byggnadsföretagets arkitekt och byggledare.

Föreningen för Konung Gustaf V:s och Drottning Victorias stiftelse, Frimurarehemmet i Lidingö bildades. Dess målsättning var att komma bort från den gängse typen av ålderdomshem, vilka var inrättningar med föreskrifter och gemensamma utrymmen och aktiviteter. Istället ville man åstadkomma "ett trevligt privathus med många hyresgäster, som med varandra hade ingen annan beröring än de själva ville ha".

Man beslöt bygga efter en rörlig plan med flera mindre byggnader eller paviljonger med tre-, två och enrumslägenheter och kök. De första byggnaderna stod färdiga 1912 och omfattade en förvaltningsbyggnad och en bostadspaviljong med bostäder för ett trettiotal gäster och en vaktmästarfamilj. Till en början uppläts våningarna kostnadsfritt och de avgifter som senare togs ut var mycket blygsamma.

Redan från början planerades tomtmarkens inhägnad och utformning. Trädgårdsplaneringen anförtroddes trädgårdsdirektören E Cederpalm. Murar och häckar omger anläggningen och flera portiker leder in till området.

De äldsta husen har varierad form men visar en enhetlig fasadbehandling. I linje med tidens ideal uppfördes byggnaderna i nationalromantisk stil med strama gråslammade tegelfasader, vilka för tanken till medeltida murverk. De höga sadeltaken är tegeltäckta. Burspråk och trädetaljer är brunmålade. Områdets södra del bebyggdes omkring 1950. Där ligger en huvudbyggnad med två flyglar uppförda i två våningar. Fasaderna är klädda med rött tegel, fönstren har vitmålade snickerier och taken är tegeltäckta.

Sedan 1981 ägs och förvaltas anläggningen av det kommunala bolaget Stiftelsen Lidingöhem. Service- och pensionärslokaler har byggts till under 1980-talet samtidigt som bostadslägenheterna moderniserades.