Stäng fönster Lidingö kn, KÖPMANNEN 1 M.FL. GAMLA CENTRUMHUSEN

Historik
I Hallmans stadsplan reserverades några centrala kvarter för hyreshusbebyggelse i flera våningar. Tanken var att lägga en centrumbebyggelse i de nuvarande kvarteren Vasa och Hantverkaren. De ursprungliga planerna kom dock aldrig till utförande även om en del hyreshus tillkommit under åren. Några få större byggnader uppfördes dock. "Centralpalatset" i hörnet av Vasavägen och Kyrkvägen ritades av Alf Landén och stod färdigt 1913. "Vasaborgen" vid Stockholmsvägen 60 planerades redan 1913 men kom inte till utförande förrän 1923. I "Vasaborgen" fanns förutom bostäder även post, biograf och under en kortare tid en polisstation.

Exempel på förverkligade centrumfunktioner enligt 1913 års plan:

Centralpalatset ( Vasa 1): 1911-1913, ritat av arkitekt Alf Landén. Här fanns apotek, livsmedel, polislokaler och fängelseceller.

Vasaborgen (Köpmannen 1): Planerades redan 1913 av arkitekten Jakob J:son Gate, men uppfördes med smärre förändringar först 1923. Här fanns bla post, biograf och polisen hade också utrymmen.

Varför inte planen helt verkställdes är svårt att förklara. Ekonomiska realiteter brukar vara det naturliga svaret, att behovet för ett centrum av den storleken hade förändrats, kan vara ett annat. Bla förverkligades inte en Lidingö centralstation med salutorg och saluhall vid Vasaplatsen, den planerade knutpunkten i järnvägsnätet. Förebild var kanske Östermalmshallen. Ej heller förverkligades de sammanhängande flerfamiljshusen i kvarteret Bele. Husen skulle vara utformade så att ett torg naturligt anknöt till parken invid Vattängen.

Källa: Lidingö villastads centrumområde - en kulturhistorisk undersökning, Arnborg Carin, 1984

Som del i en tänkt större centrumanläggning har de båda husen haft många olika typer av butiker och funktioner. Köpmannen 1 har bla haft en stor biograf med 200 platser. Vasa 1 har haft polislokaler med celler, apotek, bank, fotoaffär och konditori mm.