Stäng fönster Lidingö kn, LIDINGÖ 5:156 M.FL. GRÖNSTAKOLONIN

Historik
Grönstakolonin, som anlades 1910, är förmodligen Sveriges äldsta sportstugeområde. Initiativtagare var ingenjören Stig Milles.

Grönstakolonin var namnet till trots inget egentligt kolonistugeområde om man med koloni avser odlingslotter. Nej, Grönstakolonin var från första början ett sportstugeområde. Här var det primära inte odling av nyttiga grönsaker utan viktigast var att få tillfälle att vistas i fria naturen. Sportstugorna i Grönsta var avsedda att användas även under den kalla årstiden.

Milles hyrde från början ett markområde invid Askrikefjärden av Lidingö församling. Han delade upp området i 5 tomter och hyrde i sin tur ut dessa till hugade spekulanter som där lät uppföra små stugor.

Hyran för tomterna var 1911 30 kronor per år. Området blev populärt och snart fanns där ett tiotal stugor. De första stugorna var mycket lika varandra i plan och exteriör. Byggnadsstommen bestod av plank klädd med rödmålad, liggande panel och vita snickerier. Fönstren var tätspröjsade och de branta taken täckta med tjärpapp. En karaktäristisk detalj på de äldsta husen är de krysställda, nästan spaljéliknande listerna mellan stuggolvet och markplanet.

På fotografier tagna 1914 ser man att det inte fanns någon egentlig tomtindelning. Husen ser ut att ligga på en öppen allmänning. Genom området gick då som nu en liten smal stig.

Växtligheten i Grönstakolonin är frodig med prunkande rabatter och bersåer och de flesta tomterna kringgärdade av häckar.

Grönsta kyrkoherdeboställe från 1910 ritades av arkitekten Per Hallman. Byggnaden är uppförd i en enkel jugendbarockstil med slätputsade murar och tegeltäckt tak. Takresningen är ansenlig och fasaden domineras av två sidofrontoner.

Den äldre prästgården från 1820-talet, som ligger alldeles intill, är en tämligen välbevarad gårdsbildning med manbyggnaderna samlade kring en gårdsplan och med de timrade uthusen placerade vid sidan av.