Stäng fönster Lidingö kn, GÅRDSSMEDJAN 2 M.FL. HERSBY GÄRDE

Historik
Hersby Gärde upptar den sydöstra delen av området. Innanför Ekholmsnäsvägen på ömse sidor om Kämpavägen ligger ett radhusområde från slutet av 1940-talet ritat av arkitektkontoret Ancker, Gate och Lindegren. Det består av fem huslängor, som orienterar sig mot friområden med både ”ängs- och skogsmark”. Området var ursprungligen försett med gemensam värmecentral och tvättstuga samt garageanläggning.
Bebyggelsen är placerad så att vartannat hus vetter mot sydost och vartannat åt nordväst. Med entré endast åt trädgårdssidan disponerar man över sin grannes halva trädgård. Fördelarna är uppenbara. Man får större trädgårdsyta men det finns givetvis också nackdelar. Dispositionsrätten ordnas i köpekontraktet genom servitut. Husen är varierade både i plan och utformning. I de strama putsade fasaderna markeras fönster och dörrar och knutar med ljusare färg. De enkla sadeltaken är tegeltäckta.

Hersby Gärde, radhusbebyggelsen kring Kämpavägen, byggdes omkring 1950 på mark som tidigare tillhört Hersby gård. Hersby gård var en av Lidingös s k huvudgårdar och namnet kan härledas ända tillbaka till järnåldern. De tidigaste bosättningarna på Lidingö fanns vid det inre av Kyrkviken. Dlar av Hersby gårds mark kom senare att ägas av Lidingö stad och såldes efter andra världskriget till en byggfirma för uppförande av radhusbebyggelsen. Arkitekt Stig Ancker, som tillhörde ett av landets ledande arkitektkontor Ancker-Gate-Lindgren, ritade radhusen, som genast blev mycket populära och som såldes i rask takt till framför allt barnfamiljer. Det betyder att det fanns gott om barn inom området från början. Området blev mycket uppmärksammat redan från start också för samarbetet mellan Ancker och landskapsarkitekten Walter Bauer, som gett området dess speciella karaktär vad gäller husens placering i landskapet och trädgårdarnas utformning.