Stäng fönster Lidingö kn, DANNEMANNEN 2 M.FL. HERSBY ÅKER

Historik
Hersby Åker, som är beläget öster om Vasavägen, byggdes ut under 1950- och 60-talen och är ritat av arkitekt Holger Blom. Bebyggelsen består till övervägande delen av radhus, men inrymmer även några flerfamiljshus i söder. Ursprungligen fanns två butiker, en lekskola och separata garage i området. Husen är uppförda i tegel i två hela våningar. Beroende på terrängen har källarvåningen i några längor kunnat läggas ovan mark och för att på så sätt öka lägenhetsytan. I de strama röda tegelfasaderna går band av gult fasadtegel vilket tillsammans med fönster- och dörromfattningar skapar en dekorativ effekt.

Motivering
Området som byggts ut under efterkrigstidens tre första decennier visar olika typer av radhus med inslag av flerfamiljshus. Huslängorna med sina inbjudande gaturum är så placerade att man skapat ett samband med intilliggande friområde. Bebyggelsen med både puts och tegelfasader visar en genomgående omsorg i material, detaljutformning och färgsättning. De idéer om hög boendekvalitet i grupphus som tidigt kom till uttryck i kvarteret Tegen har fortsatt inom Hersby Gärde och Hersby Åker där Lidingös fortsatta bebyggelseutveckling är väl illustrerad.