Stäng fönster Lidingö kn, CEDERN 1 M.FL. GRANRISET MFL

Historik
Vid Högberga station söder om Södra Kungsvägen ligger en radhusbebyggelse uppförd 1947 efter ritningar av arkitekt John Åkerlund. Husen grupperar sig kring en öppen plats eller allmänning. De är uppförda i två våningar med fasader fodrade av spontad panel målade i gult. Sadeltaken är täckta av enkupigt tegel.

I den östra delen av området inom kvarteren Poppeln och Cypressen återfinns en annan typ av radhus uppförda ungefär tio år senare efter ritningar av arkitekterna Axel Grönwall och Ernst Hirsch. Fasaderna är täckta med grå puts och taken med tegel. Huslängorna ligger i vinkel mot varandra och tillsammans med en garagebyggnad åstadkommer de en trekantig torgbildning.

Motivering
Trähusen i Brevik innebär ett nytänkande. De äldre grupphusen och de som uppfördes ungefär vid samma tid har en annan karaktär med sina puts- eller tegelfasader. Trots förändringar i form av takkupor har Brevikshusen sin karaktär i behåll och tillsammans med de tidstypiska 50-talsradhusen belyser området en viktig del av bebyggelseutvecklingen i Lidingö.

KÄLLA: Hedenblad, Cecilia, 1934-. - Lidingö kulturhistoriska miljöer : kulturmiljöprogram för Lidingö kommun / Cecilia Hedenblad, Cecilia Hammarlund-Larsson ; [foto: Ingvar Lundkvist ...]. - 1990. - ISBN: 91-87006-10-3