Stäng fönster Lidingö kn, NYCKELBLOMSTRET 1 M.FL. PUNKTHUSEN SKÄRSÄTRA

Historik
I början av 1960-talet lät kommunen uppföra Lidingös då största samlade bostadsområde i Skärsätra norr om Södra Kungsvägen. Byggherre var HSB som uppdrog åt arkitekterna Göran Curman och Nils Gunnartz att utarbeta både stadsplanen och rita bebyggelsen.

I områdets södra del ligger fyra punkthus i sex våningar, vilka arkitektoniskt skiljer sig från den övriga bebyggelsen. De putsade vita fasaderna, platta taken, stora fönstren och generösa balkongerna är drag som för tanken till funktionalismen och södra Europa.

Motivering
De fyra husen utgör en samlad enhet med arkitektonisk kvalitet. De stora fönstren ligger som horisontella band över fasaden och går på samma sätt som balkongerna runt hörnen. Det är element som ger karaktär åt de ljusa slätputsade kubiska byggnadsvolymerna.