Stäng fönster Gullspång kn, HULT 9:1 HULTS TORVSTRÖFABRIK

Historik
Torvströbrytningen på Hults mosse startade i litens skala1915. Maskinutrustningen bestod då av en vinddriven rivare och en handdriven press. 1948 anskaffades en maskinpress för torvbalar. Tillverkningen av torvströbalar upphörde under 1970-talet då en säckpress installerades. Balpressen togs bort 1986 då en ny transportör installerades mellan rivaren och säckpressen.

För transporten av torkad stycketorv från mossen finns ett omfattande spårsystem med 600 mm spårvidd. Torven transporteras in med ett tågset bestående av tre vagnar med en motor på den mittersta vagnen. Torven torkades tidigare i torvlador ute på mossen men numera används plast för att täcka torvstyckena. Brytningen av torven var tidigare ett manuellt arbete men har idag mekaniserats. Nuvarande fabriksbyggnader uppfördes mellan 1945-50.

Hults torvströfabrik är en av de sista fabrikerna av sin typ i Västra Götalands län, som fortfarande är i drift. Fabriker med den här utformningen var tidigare vanlig i Sverige men idag finns inte många kvar. Hults torvströfabrik är en viktig representant för den framväxande svenska, landsbygdsbaserade, småindustri från slutet av 1800-talet och framåt.

Texten är hämtad från:
Inventering av industrihistoriska byggnader och miljöer – Gullspångs kommun 2006. Forsviks industriminnen, Uppdragsverksamheten. Rapport 2006:3