Stäng fönster Borås kn, NOLHAGA 2:1 NOLHAGA STÄRKELSEFABRIK

Historik
Vänga kvarn, som fortfarande är i kommersiell drift, uppfördes under 1860-talet längs Säveån. Vid sjön Säven och Säveån har sedan lång tid tillbaka funnits en industriell verksamhet. Längs ån fanns förr totalt tolv skvaltkvarnar.

År 1849 gjordes en ansökan om att få bygga en större kvarn vilket mötte hårt motstånd från andra kvarnägare i trakten som hade egna skvaltor i samma vatten står det att läsa på Vängas hemsida. Denna kvarn uppfördes på platsen och togs i bruk 1850 men brann ner under 1860-talet varpå nuvarande byggnad uppfördes. Kvarnen byggdes om 1934, då vattenhjulet ersattes av två turbiner. Turbinen har inte producerat el för kommersiellt bruk. Under 1963-1966 byggdes kvarnen ut i samband med installation av spannmålstorkar för legotorkning åt traktens bönder. Byggnadernas förändring speglar tydligt kvarnnäringens utveckling under det gångna seklet med ett antal tillbyggnader som var och en berättar sin egen historia.

Sedan 1988 drivs ett café i en del av kvarnbyggnaden, men kvarnen är också i drift och ägaren mal KRAV-odlade spannmål till försäljning. Dessutom mals fodermjöl på hammarkvarn eller kross. Denna kontinuitet i verksamheten är viktig att slå vakt om. I anslutning till kvarnen har en utställnings byggts upp med modeller som beskriver både såg- och kvarnprocessen samt hur tillverkningen av potatismjöl/stärkelse gick till. Kvarnen är numera ett populärt besöksmål med cirka 25 000-30 000 besökare per år.

Stärkelsefabriken, som egentligen kallas Nolhaga stärkelsefabrik, byggdes på 1890- talet. Verksamheten pågick fram till 1944. Stärkelsefabriken revs i slutet av 1950-talet, då byggnaden bedömdes vara i alltför dåligt skick för att räddas. Ägaren tog emellertid hand om så gott som all produktionsutrustning, så när Vänga hembygdsförening bestämde sig för att 1985-1987 bygga upp fabriken igen kom denna till användning på nytt. Fabriken är den enda i landet som framställer potatismjöl på gammaldags vis. Detta sker två dagar per år, då hembygdsföreningen anordnar ”maleridagar”.

Källa förutom inventeringen: