Stäng fönster Tibro kn, GÄRE S:3 M.FL. ÅREBERGS GÅRD

Historik
Åreberg, en av Skaraborgs äldsta gårdar, ligger vid ån Tidan. Åreberg omnämns redan på 1200-talet. Under tidigt 1700-tal inleddes gårdens bruksepok då stångjärnsmide startades. Tackjärnet för till stångjärnshamrarna köptes från Bergslagen. Verksamheten utökades med manufaktursmide. Under 1800-talets första decennier återuppbyggdes en förfallen kvarn. Vid denna tid uppfördes även ett brännvinsbränneri och ett oljeslageri. Dessutom byggdes nuvarande huvudbyggnad. Verksamheten på Åreberg breddades också med en vattendriven såg som 1880 ersattes av en turbindriven ramsåg med kantverk.
Industrialismens framväxt vid sekelskiftet 1900 påverkade verksamheterna på Åreberg. År 1880 lades stångjärnssmidet ner. Manufaktursmedjan drevs fram till 1900-talets början. Oljeslageriet och bränneriet lades ner före sekelskiftet medan kvarnrörelsen levde vidare in på 1910-talet. År 1913 uppfördes det första vattenkraftverket på Åreberg och 1915 elektrifierades sågen. Under 1946 ersattes det gamla kraftverket med ett nytt i tegel. Elproduktion i kombination med jordbruket utgör Årebergs nuvarande verksamhet.