Stäng fönster Vara kn, VARA 34:2 VARA FRÖKLÄNGNINGSANSTALT

Vara fröklängningsanstalt uppfördes 1922-23 och var fortfarande i drift under mitten av 1970-talet.

Genom att värma upp kottar från barrträd utvanns frön för skogsplantering. Detta förfarande kallas ”fröklängning” och i folkmun kallades anstalten/klängeriet därigenom för ”kôttekläckeriet”. Sådana här anläggningar är ur ett nationellt perspektiv ovanliga. Endast ett fåtal finns bevarade i landet.

Klängningsprocessen gick till så att kottarna lades i lådor med glest nät i botten. Dessa lådor var placerade ovanpå varandra i totalt åtta ugnar/torkskåp, sex skåp på andra våning och två på det översta halvplanet. Längst ner i varje torkskåp fanns ytterligare en låda med mycket tätare nät som fångade upp de frön som i första uppvärmningen ramlade ur kottarna. Sedan kottarna hade värmts upp fuktades de och värmdes på nytt. Klängningen tog upp till fyra dygn och när denna var klar kördes kottarna genom en roterande triör i bottenvåningen, varpå fröna föll ur och sorterades bort. Slutligen rensades fröna från skräp och smuts i rensmaskin/sållet på tredje våning innan de var färdiga för leverans. Enligt nuvarande ägare – dotterson till grundaren – fick man 1972 ca 100 000 kronor för en jutesäck/40 kg tallfrön av god kvalitet.

En varmluftspanna som eldades med processens restprodukt, överblivna kottar som redan hade tömts på frön, med tillhörande varmluftskanaler var den som gav värmen till anläggningen. I övrigt behövdes triör, elevatorer och en rensmaskin.

Byggnaderna är idag i stort behov av underhåll. Bland annat har bärande konstruktion centralt i byggnaden gett vika, vilket i sin tur har skapat sättningar med ett mot mitten kraftigt lutande golv på andra våning