Stäng fönster Lidingö kn, BJÖRNBO 2 M.FL. BJÖRNBO

Historik
Björnbo sjukhus- och bostadsområde började uppföras i början av 1950-talet och stod färdigbyggt 1955. Arkitekter till anläggningen var Sven Backström och Leif Reinius, två av efterkrigstidens mest produktiva och nyskapande svenska arkitekter. De hade avgått med segern ur den arkitekttävlan för Björnboområdet som hade utlysts 1947. Området byggdes för SPP som alltjämt äger Björnbo.

SPP ville bygga ett bostadsområde för äldre människor. I området skulle det därför finnas möjlighet att erhålla extra god bostadssocial service. Området byggdes som ett kollektivhusområde med restauranger och butiker. Björnbo innehåller även ett mindre sjukhus och en läkarmottagning.

Anläggningen skulle framstå som den nya tidens bostäder för den moderna pensionären och innebar ett stort kliv bort från äldre tiders institutionstänkande.

Bebyggelsen består av sex lamellhus, fyra radhuslängor och ett höghus. Sjukhuset är inrymt i höghuset och några av radhusen innehåller tjänstebostäder för en del av sjukhusets personal.

De fyra lamellhuslängorna, som genom ett korridorssystem är sammankopplade med sjukhusbyggnaden, är placerade i en fyrkant omkring en gårdsplan. Fasaderna är svagt svängda och inglasade gångar binder samman de olika längorna.

Hela områdets arkitektur och färgsättning är enhetlig med fasadfärger som gult, grått och svagt grönt. Stor omsorg har lagts vid utformningen av entréer och fönster. Samtliga hus har tegeltäckta sadeltak.

Bebyggelsen i Björnbo är, sitt dramatiska läge till trots, mjukt anpassad till terrängen. Det är inte svårt att se att områdets arkitekter har samarbetat med en skicklig trädgårdsarkitekt. Walter Bauer har stått för gestaltningen av park- och trädgårdsanläggningar.

Björnboområdet är en väl bevarad exponent för svensk 1950-talsarkitektur. Björnbo är dessutom ett bra exempel på efterkrigstidens nytänkande inom äldreomsorgen.