Stäng fönster Mellerud kn, BOLSTADS-BÖN 2:1 HVENA KVARN

Historik
Vattendriven kvarn uppförd vid Frändeforsån på 1850-talet. Kvarnverksamhet har funnits på platsen sedan 1600-talet. Kvarnen blev elektrifierad på 1940-talet och är fortfarande i drift 2005. Tillverkningen består av svin och kofoder enligt en inventering 1993.

1926 byggdes även en kraftstation som senare flyttades till andra sidan ån i samband med att kvarnen elektrifierades på 1940-talet.

Anläggningen har blivit utökad ett antal gånger vilket är tydligt avläsbart och gör den till ett industrihistoriskt intressant och pedagogiskt exempel på kvarndriftens förändrade och utökade behov under cirka 150 år.

Tidigare utvärderad i Kulturhistorisk byggnadsinventering 1990.

Hvena kvarn är en av sex dalsländska kvarnar som är helt i drift 2005, samtliga ligger på Dalboslätten