Stäng fönster Färgelanda kn, NÄSBÖLE 1:2 NÄSBÖLE KVARN

Historik
Kvarnverksamhet har funnits på platsen, vid Valboån, sedan mitten av 1600-talet. Dagens byggnad är en vattendriven kvarn uppförd kring 1880. Verksamheten lades ned på 1950-talet.

Tidigare fanns här även en såg och ett tegelbruk vars byggnader nu är borta. År 1918 byggdes ett elkraftverk i anslutning till kvarnen. Kraftverket är i drift. Näsböle kvarn är en av Dalslands få vattenkvarnar byggda i tegel.

År 1918 lät AB Skandinaviska Elverk bygga en kraftstation i anslutning till Näsböle kvarn. Kraftstationen var utrustad med tvåhjulig francisturbin och generator. En kanal sprängdes i älven, samtidigt som tre dammluckor sattes upp som reglering av vattnet. Kraftverket lades ner i slutet av 1960-talet med återupptogs i början av 1980-talet via Vattenfall som 1980 förvärvade AB Skandinaviska Elverks anläggningar i Dalsland.

Tidigare utvärderad i Kulturhistorisk byggnadsinventering 1975.
Ingår i Område av riksintresse för kulturminnesvården KP13 Valbodalen.